Na przełomie października i listopada uczniowie klas trzecich zrealizowali projekt edukacyjny pod hasłem ,,Wieś dawniej i dziś”.

Zdjęcia z projektu edukacyjnego w klasach III a i III b

Jego celem było:

- poszerzanie wiedzy o życiu i funkcjonowaniu dawnej i współczesnej wsi,
- poznanie zawodu rolnika, budzenie szacunku do jego ciężkiej pracy,
- rozwijanie umiejętności wnioskowania, logicznego myślenia i  kreatywności,
- bogacenie słownictwa/słownika biernego i czynnego.

W trakcie zajęć uczniowie poznali życie i pracę rolników, porównywali sposoby uprawiania roli dawnymi i nowoczesnymi narzędziami. Poznali zasady zdrowego odżywiania, wartości odżywcze naturalnych produktów i ekologicznego gospodarowania. Uczyli się także robić tradycyjne kiszonki z kapusty i buraków.

W ramach projektu uczniowie  klasy III b zebrali ciekawe przepisy kulinarne i wspólnie przygotowali ,,Klasową książkę kucharską”. Z kolei klasa III a bawiła się z lekturą ,,Kajtkowe przygody” poprzez zabawy czytelnicze, quizy, krzyżówki, matematyczne gry, rebusy oraz wytwory plastyczne.

Podsumowaniem projektu był wyjazd do Zagrody Edukacyjnej w Olszówce i udział w warsztatach kulinarnych. Tym razem uczniowie wcielili  się w rolę piekarzy. Przygotowali zaczyn, odmierzali składniki, zagniatali ciasto, potem nadawali mu kształt. Przy tym przestrzegali zasad higieny, bezpieczeństwa, dbali o ład i porządek podczas pracy oraz eksperymentowali dodając siemię lniane, czarnuszkę, pestki dyni, czy słonecznika.

Wykonanie bułeczek i chleba było nie lada wyzwaniem, podczas którego nie brakowało emocji. Dzieci  z apetytem zjadły  nie tylko barszcz ale również ziemniaki w „mundurkach” oraz ciepły, świeżo upieczony chleb z masłem lub miodem. Miały także możliwość poznania i karmienia zwierząt zamieszkujących w zagrodzie. Uczestnicy warsztatów zabrali ze sobą samodzielnie przygotowane bułeczki oraz jesienne dekoracje,  które ozdobiły nasze klasy.

Podczas realizacji projektu uczniowie uświadomili sobie, jaką ciężką i ważną pracę wykonują rolnicy. Nauczyli się szacunku do chleba, który jest owocem pracy wielu ludzi.