W ostatnim tygodniu przed feriami uczniowie klas: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 3a, 4a i 5b uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez pracowników restauracji K–2 w Turku.
Zdjęcia z warszatów kulinarnych
Głównym celem zajęć było wdrażanie uczniów do przygotowania prostych posiłków w oparciu o zasady zdrowego odżywiania i zbilansowaną dietę. Prowadzący warsztaty zapoznali uczniów z historią powstania makaronu w Polsce i na świecie. Zwrócili uwagę na wybór świeżych warzyw i dodatków, których spożywanie pomaga kształtować zdrowe nawyki żywienia.
Uczestnicy warsztatów założyli fartuszki, otrzymali porcje ciasta, a następnie przy użyciu specjalnej maszynki przygotowywali makaron. Przestrzegano zasad higieny i bezpieczeństwa podczas trwania zajęć. Po ugotowaniu makaronu uczniowie mogli wybrać ulubione dodatki i ze smakiem zajadać własnoręcznie przygotowane spaghetti. Na zakończenie wszyscy otrzymali dyplomy oraz kupony rabatowe do pizzerii K–2.
Zajęcia odbyły się w ramach realizacji podstawy programowej oraz Programu Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego.
Dziękujemy Rodzicom za wsparcie finansowe warsztatów, właścicielowi restauracji K–2 za niecodzienną lekcję kulinarną i OSP w Przykonie za udostępnienie sali.