Uczniowie klasy II b uczestniczyli w projekcie edukacyjnym „Wiem, co jem”. Głównym celem prowadzonych zajęć było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych.

Zdjęcia z realizacji projektu edukacyjnego „Wiem, co jem”

Uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla zdrowia i prawidłowego rozwoju każdego człowieka, poznanie głównych składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia oraz produktów szkodliwych. Ważnym celem było również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. 

Dzieci poszerzały swoją wiedzę podczas warsztatów na temat zdrowego żywienia prowadzonych przez panią dietetyk. Przygotowały informacje i materiały potrzebne do wykonania piramidy żywieniowej. Poznały źródła, znaczenie i rolę witamin oraz składników mineralnych. Na zakończenie dzieci wykorzystały zdobytą wiedzę i przyrządziły kolorowe i zdrowe kanapki na wspólne klasowe śniadanie.