Zgodnie z Programem Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego – celem orientacji zawodowej w klasach młodszych jest zapoznanie uczniów z różnorodnością zawodów na rynku pracy, rozwijanie pozytywnej i proaktywnej postawy wobec pracy i edukacji oraz stwarzanie sytuacji edukacyjnych sprzyjających poznawaniu i rozwijaniu zainteresowań oraz pasji. 

Relacja zdjęciowa i filmowa z warsztatów

Taka sytuacja miała miejsce w dniach 8 – 11 października 2024 roku. Uczniowie klas 1 – 4 wzięli udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez pracowników restauracji K–2 w Turku. Mieli okazję poznać nowy zawód, zdobyć nowe umiejętności oraz przygotować prosty posiłek zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.

Uczestnicy warsztatów założyli fartuszki, otrzymali porcje ciasta, a następnie wykonali pizzę bądź bułeczki. Mogli wybrać ulubione dodatki i ze smakiem zajadać własnoręcznie przygotowany posiłek. Na zakończenie wszyscy otrzymali dyplomy oraz kupony rabatowe do pizzerii K–2. 

Dziękujemy Rodzicom za wsparcie finansowe warsztatów, pracownikom restauracji K–2 za niecodzienną lekcję kulinarną i OSP w Przykonie za udostępnienie sali.